ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - Κεφ. 36 Μετράω και σχεδιάζω σε κλίμακες
Σμίκρυνση - Μεγέθυνση - Κλίμακα
Αν θέλουμε να ξανασχεδιάσουμε μια εικόνα, έναν χάρτη και γενικά ένα σχέδιο μπορούμε να το κάνουμε :
- Στο ίδιο ακριβώς μέγεθος (αναπαραγωγή).
- Σε μικρότερο μέγεθος (σμίκρυνση)
- Σε μεγαλύτερο μέγεθος (μεγέθυνση)
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κατ' αρχήν να χωρίσουμε την επιφάνεια του σχεδίου σε ίσα τετράγωνα.
Αν θέλουμε να κάνουμε αναπαραγωγή, να φτιάξουμε δηλαδή το σχέδιο στο ίδιο μέγεθος, θα πρέπει να χωρίσουμε στο χαρτί μας τετράγωνα ίδιου μεγέθους.
Αν θέλουμε να κάνουμε σμίκρυνση, να φτιάξουμε δηλαδή το σχέδιο σε μικρότερο μέγεθος, θα πρέπει να χωρίσουμε στο χαρτί μας τετράγωνα μικρότερου μεγέθους.
Αν θέλουμε να κάνουμε μεγέθυνση, να φτιάξουμε δηλαδή το σχέδιο σε μεγαλύτερο μέγεθος, θα πρέπει να χωρίσουμε στο χαρτί μας τετράγωνα μεγαλύτερου μεγέθους.
Στη σμίκρυνση διαιρούμε τις αρχικές διαστάσεις με τον αριθμό που δείχνει πόσες φορές μικρότερο θέλουμε να φτιάξουμε το σχέδιο, ενώ στη μεγέθυνση πολλαπλασιάζουμε τις αρχικές διαστάσεις με τον αριθμό που δείχνει πόσες φορές μεγαλύτερο θέλουμε να φτιάξουμε το σχέδιο.
Για να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο ή να το ξαναφτιάξουμε σε σμίκρυνση ή σε μεγέθυνση, χρησιμοποιούμε την κλίμακα.
Κλίμακα είναι το κλάσμα (ο λόγος) μιας απόστασης στη σμίκρυνση ή στη μεγέθυνση προς το μέγεθος της πραγματικής απόστασης, μετρημένες και οι δύο με την ίδια μονάδα μέτρησης.
Η κλίμακα γράφεται με τη μορφή διαίρεσης : π.χ. 1 : 100 ή 1: 0,5
Στην πρώτη περίπτωση εννοούμε ότι ένα εκατοστό του σχεδίου ισοδυναμεί με 100 εκατοστά στην πραγματικότητα (Σμίκρυνση). Στη δεύτερη περίπτωση εννοούμε ότι ένα εκατοστό του σχεδίου ισοδυναμεί με μισό εκταστό στην πραγματικότητα (Μεγέθυνση).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου