Ενότητα 7: Η ζωή έξω από την πόλη
Ενότητα 7: Η ζωή έξω από την πόλη
Στόχοι ενότητας
Ενότητα 6: Η ζωή σε άλλους τόπους
"Ο θρύλος του σκιάχτρου"(The legend of the scarecrow), είναι μια ισπανική ταινία μικρού μήκους animation του Marco Besas, η οποία είχε προταθεί για Oscar καλύτερης ταινίας animation το 2005.
Πρόκειται για την ιστορία ενός σκιάχτρου που δεν είχε φίλους και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κοιτάει τα πουλιά. Ήθελε να γίνει φίλος τους αλλά εκείνα πετούσαν μακριά, σαν να το φοβόντουσαν, κι εκείνο αναρωτιόταν γιατί κανένα δεν ήθελε να γίνει φίλος του. Ώσπου μια μέρα ένα τυφλό κοράκι έπεσε μπροστά στα πόδια του και τα πράγματα πήραν άλλη τροπή......."
Πώς περιγράφουμε ένα γεγονός
- Πώς κλίνονται τα επίθετα σε -ης, -ης, -ες
Τα επίθετα αυτά είναι τριγενή και δικατάληκτα (Το αρσενικό και το θηλυκό κλίνονται με τον ίδιο τρόπο).
Σύμφωνα με το διεθνής κλίνονται τα: ευγενής, ασθενής, δημοφιλής, ακριβής, συνεχής, επιεικής, επιμελής, ελώδης κ.ά.
Εξαίρεση αποτελούν τα συγγενής και ευγενής.
Εξαίρεση αποτελούν τα συγγενής και ευγενής.
Ονοματικές και ρηματικές φράσεις
Ονοματικές λέγονται οι φράσεις στις οποίες υπάρχουν μόνο ονόματα (ουσιαστικά, επίθετα) και καθόλου ρήματα. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως τίτλοι βιβλίων, άρθρων, ταινιών κ.λ.π. Η ασάφεια σχετικά με το περιεχόμενό τους κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ρηματικές λέγονται οι φράσεις που περιέχουν και ρήμα. |
Μετοχή παθητικού παρακειμένου
Οι μετοχές χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο λόγο ως επίθετα και τότε λέγονται επιθετικές. Ως επιθετικές χρησιμοποιούνται μόνοοι μετοχές της παθητικής φωνής, οι οποίες χρησιμεύουν συνήθως ως:
Π.χ. Το θλιμμένο, παραπονεμένο βλέμμα του μου ράγισε την καρδιά. Π.χ. Το σπίτι ήταν γκρεμισμένο από το σεισμό. |
Το παραδοσιακό καφενείο ήταν το κέντρο πολιτισμού του τόπου στον οποίο βρισκόταν, αποτελούσε ένα ζωντανό κύτταρο. Η έκφραση «σε χάσαμε από το καφενείο», σήμαινε ουσιαστικά ότι «σε χάσαμε από την κοινωνική ζωή». Άλλωστε, εκεί έδιναν παραστάσεις διάφοροι θίασοι και καραγκιοζοπαίχτες, εκεί γίνονταν οι προεκλογικές ομιλίες, ενώ το τάβλι, τα τυχερά παιχνίδια, το τσιγάρο και η εφημερίδα είχαν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τα καφενεία είναι τόπος αγάπης και αναμνήσεων. Διαλέγεις μια θέση απ’ όπου μπορείς να χαζεύεις, συλλογίζεσαι, ακούς ιστορίες, γνώμες, απόψεις, δεισιδαιμονίες… Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αποτελούσαν αγαπημένα στέκια λογοτεχνών, ποιητών και ανθρώπων του πνεύματος. Πώς να μην εμπνευστείς με τόσες εικόνες, τόσες φωνές!
|
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου