Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Picture
Picture

Picture
Picture

Picture
Picture
Picture
Αναπνευστικό σύστημα 


Ο άνθρωπος χρειάζεται κάθε ημέρα περίπου 1,5 κιλό τροφή. Όμως ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται κάθε ημέρα περίπου 50 κιλά αέρα, από τον οποίο εξασφαλίζει το απαραίτητο οξυγόνο για την καύση των συστατικών της τροφής του και την απελευθέρωση της ενέργειας. Ο ανθρώπινος οργανισμός εφοδιάζεται με το απαραίτητο οξυγόνο με τη λειτουργία της αναπνοής.

Μπορούμε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα της αναπνοής όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει αέρας ή είναι λίγος. Όταν κάνουμε βουτιές στη θάλασσα, πρέπει γρήγορα και συχνά να ανεβαίνουμε στην επιφάνεια του νερού για να εισπνεύσουμε αέρα, γιατί δε διαθέτουμε μηχανισμούς (όπως εκείνους των ψαριών), ώστε να απορροφούμε το οξυγόνο που είναι διαλυμένο στο νερό. Οι διαστημικοί περίπατοι θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν, εάν οι αστροναύτες δε χρησιμοποιούσαν φιάλες με αέριο οξυγόνο, γιατί στο διάστημα δεν υπάρχει ατμοσφαιρικός αέρας. Οι πυροσβέστες μεταφέρουν επίσης μαζί τους φιάλες με οξυγόνο, γιατί σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ο καπνός και το λιγοστό οξυγόνο παρεμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής.

Χωρίς τροφή μπορούμε να ζήσουμε αρκετές ημέρες, χωρίς αέρα μπορούμε να ζήσουμε μόνο λίγα δευτερόλεπτα!

Οι πνεύμονες είναι τα όργανα που προσλαμβάνουν το οξυγόνο. Είναι ευαίσθητα όργανα και πρέπει να τους προστατεύουμε από ρύπους της ατμόσφαιρας και τον καπνό του τσιγάρου, που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.


Φιλλένια Σιδέρη - Νότα ΛαζαράκηPicturePicture


Picture


Αναδημοσίευση από: http://eclass31.weebly.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου