Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

13. Η Eπί του Όρους ομιλία

 
  • Τα χαρακτηριστικά του νέου τρόπου ζωής που φανέρωσε ο Χριστός
  • Ο Χριστός αποκαλύπτει το νόημα της αληθινής χαράς
  • Η Βασιλεία του Θεού είναι πραγματικότητα παρούσα και μέλλουσα
Όπως διαβάζουμε στα Ευαγγέλια, ο Χριστός θεράπευε πολλούς που υπέφεραν από ψυχικές και σωματικές ασθένειες και δίδασκε όσους διψούσαν για την αλήθεια. Μιλούσε στην καρδιά των ανθρώπων, γι' αυτό και τον ακολουθούσαν πολλοί από τα Ιεροσόλυμα, τη Γαλιλαία, τη Δεκάπολη και άλλες περιοχές.
Κάποια ημέρα, το πλήθος που τον ακολουθούσε ήταν τόσο πυκνό, ώστε ο Χριστός ανέβηκε σε ένα λόφο για να μπορούν να τον βλέπουν και να τον ακούνε όλοι. Τους μίλησε για το νόημα της αληθινής χαράς και τα λόγια του ήταν περίπου τα εξής:
«Μακάριοι (χαρούμενοι) είναι εκείνοι που μπροστά στο Θεό νιώθουν ταπεινοί, διότι η Βασιλεία του Θεού είναι δική τους.
Μακάριοι είναι εκείνοι που σε αυτόν τον κόσμο θλίβονται για το κακό που επικρατεί, μετανοούν για τα δικά τους σφάλματα και είναι έτοιμοι να αλλάξουν τρόπο ζωής. Αυτοί οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, διότι θα κληρονομήσουν έναν κόσμο που το κακό δεν θα τον αγγίζει.
Μακάριοι είναι εκείνοι που είναι πράοι στη συμπεριφορά τους προς τους άλλους και μεταχειρίζονται με καλοσύνη όλους τους ανθρώπους, διότι το μέλλον τούς ανήκει.
Μακάριοι είναι εκείνοι που δε βλέπουν μόνο τις δικές τους ανάγκες, αλλά νιώθουν τον πόνο και την ανέχεια των άλλων και τους ελεούν. Αυτούς τους ανθρώπους ο Θεός ποτέ δε θα τους εγκαταλείψει.
Μακάριοι είναι εκείνοι που έχουν καθαρή καρδιά και λείπει ο δόλος από την ψυχή τους, διότι αυτοί θα δουν το Θεό. Όλοι όσοι δηλαδή δε βλάπτουν τους άλλους με λόγια και έργα, όσοι δεν κατατρώγονται από κακές σκέψεις για τους συνανθρώπους τους.
Μακάριοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να έχουν ειρήνη μέσα τους και φέρνουν με τη ζωή τους την ειρήνη του Θεού ανάμεσα στους ανθρώπους, διότι αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού».
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα λόγια του Χριστού για το νόημα της πραγματικής χαράς. Είναι λόγια που μας δείχνουν την πνευματική πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ενωθούμε με το Θεό.
Τι είναι η Eπί του Όρους ομιλίαΜακάριοι οι ταπεινοί
Μακάριοι οι πενθούντες


Μακάριοι οι πραείς

Μακάριοι οι ελεήμονες

Μακάριοι οι καθαροί στην καρδιά
Μακάριοι οι ειρηνοποιοί
Εικόνα
* πράος: ήπιος, ήμερος, μαλακός
Ο νέος τρόπος ζωής

Εικ. 18η: Ιησούς Χριστός ο Διδάσκαλος.
Ο Χριστός υπέδειξε στον άνθρωπο ένα νέο τρόπο ζωής. Ο άνθρωπος που αποδέχεται αυτή την αλήθεια, γνωρίζει πως η πραγματική χαρά δε βρίσκεται στη συσσώρευση υλικών αγαθών και πως η Βασιλεία του Θεού δεν είναι κάτι αόριστο. Είναι ο τρόπος ζωής, που μας αποκαλύπτει και μας χαρίζει ο ίδιος ο Χριστός. Μια ζωή καθαρής καρδιάς και αληθινής χαράς, μια ζωή πίστης προς το Θεό, αγάπης προς το συνάνθρωπο και ελπίδας για την αιώνια ζωή.

Εικόνα
ΠΑΡΑΘΕΜΑ
«Είναι άραγε πουθενά αλλού η Βασιλεία του Θεού, εκτός από μέσα μας; Yπάρχει κάποια άλλη Βασιλεία εκτός από αυτή, που το Άγιο Πνεύμα μάς κάνει να τη νιώθουμε μέσα μας σαν μια απέραντη ευφροσύνη; Αυτή είναι κάτι σαν προεικόνιση, σαν αρραβώνας, σαν δείγμα της αιώνιας χαράς, την οποία θα απολαύσουν οι δίκαιοι στη μέλλουσα ζωή».

Γρηγόριος Νύσσης, Περί του κατά Θεόν σκοπού και της κατ' αλήθειαν ασκήσεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου