Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα, ενώ διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ. Τα κάλαντα τραγουδιόνταν στην αρχή του μήνα

Η ιστορία τους συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα. Έχουν βρεθεί αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα (Ειρεσιώνη στην αρχαιότητα). 
Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διονύσου. Άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί ( η λεγόμενη ειρεσιώνη, από το έριο=μαλλί).
Στο Βυζάντιο κρατούσαν ραβδιά ή φανάρια ή ομοιώματα πλοιαρίων ή και κτιρίων, στολισμένα και τραγουδώντας συνόδευαν το τραγούδι με κρούση τυμπάνου ή τριγώνου.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (κλικ στην εικόνα).

Αποτέλεσμα εικόνας για καλαντα χριστουγεννων


Ένα βιντεάκι σχετικά με τον τρόπο που γίνεται η προετοιμασία για τα «Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια της Χίου», που μιλήσαμε σήμερα.  Ένα έθιμο από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και την απελευθέρωση του νησιού (1912- επίσημη προσάρτηση στην Ελλάδα το 1913),που  απέκτησε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία διασώζονται και εξελίσσονται έως και τις μέρες μας.Αν θέλετε λύστε και το σταυρόλεξο των Χριστουγέννων (κλικ στην εικόνα) :
Αποτέλεσμα εικόνας για καλαντα χριστουγεννων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου