Βάψτε τα αυγά σας με φυσικό τρόπο
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Λέγεται ότι όταν η Μάρθα η μυροφόρα, αδερφή του Λαζάρου, έτρεξε να πει στην αδερφή της Μαρία, το νέο της Αναστάσεως του Χριστού, εκείνη με δυσπιστία της απάντησε: «Αν αναστήθηκε ο Κύριος τα αυγά που έχουμε μαζέψει να γίνουν κόκκινα», όπως και έγινε.
Από τότε τα αυγά βάφονται κόκκινα και τσουγκρίζονται το βράδυ της Αναστάσεως.
Αιώνες τώρα το έθιμο της βαφής των αυγών τηρείται με ευλάβεια κάθε Μ. Πέμπτη στα σπίτια των Χριστιανών Ορθοδόξων.
Πριν τις χημικές χρωστικές ουσίες υπήρχαν οι φυσικοί τρόποι βαψίματος.
Με ιεροτελεστία γινόταν όλη η διαδικασία που ξεκινούσε πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα εκείνη την ημέρα.
Έπρεπε να μαζευτούν τα αυγά από τα κοτέτσια και τα φυσικά «κόκκινα» της φύσης, άλλωστε, τότε ήταν αλλιώς … ακόμα και τα τσικάλια .
Κάθε χρόνο στα χωριά σε ένα σπίτι βάφονταν τα αυγά και μαζεύονταν όλες οι νοικοκυρές του χωριού για να μην λερωθούν όλα τα τσικάλια και μύριζε ο τόπος ξύδι, αλλά και ζυμωτά, αφού την ίδια ημέρα γίνονται και τα γλυκά του Πάσχα: τα καλτσούνια, τα αυγοκούλουρα, τα τσουρεκάκια, τα τσουρέκια, τα καλτσούνια, όλα.
Τον τρόπο του φυσικού βαψίματος των αυγών δίδαξαν οι παλιές νοικοκυρές στα μικρά παιδιά, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Μ. Τρίτη στο αίθριο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.
Η διαδικασία είναι εύκολη και πολύ δημιουργική!
Αυγά ( κατά προτίμηση άσπρα, βάφουν καλύτερα)
Κρεμμυδόφυλλα από κόκκινα κρεμμύδια (τα ζητάτε από το μανάβη)
Ριζάρι (το βρίσκεται σε καταστήματα μπαχαρικών)
Κανέλα (ξύλο όχι σκόνη)
Ξύδι
Ένα παλιό καλσόν ή τούλι λεπτό
Ψαλίδι και κλωστή
Λίγο λάδι για το γυάλισμα
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (προαιρετικά) κυπαρισσόφυλλο (το σπάτε και με το ξύδι κατά τη διάρκεια του βρασμού βγάζει κόκκινο χρώμα) ή ανθούς ρογδιάς. Παλαιότερα έβαζαν και παραρούνα, άλλες πάλι χρησιμοποιούσαν και παντζάρια, αλλά όπως μας είπαν αυτή η βαφή δεν “πιάνει” πάντα. Για τη φυσική κόκκινη βαφή το απαραίτητο – ακόμα και δεν βρείτε ριζάρι – είναι τα φύλλα του κόκκινου κρεμμυδιού.
Για το σχέδιο των αυγών θα χρειαστείτε, λουλούδια και φυλλαράκια, το καλσόν και την κλωστή.
Μυστικά επιτυχίας.
Για να πάρουν τα αυγά ένα ωραίο φυσικό χρώμα από το προηγούμενο βράδυ πρέπει να βάλετε μέσα στην κατσαρόλα τα κρεμμυδόφυλλα.
Τα αυγά σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν βρείτε άσπρα, μπορείτ ενα βάψετε αυτά που έχετε.
Επίσης τα αυγά σας πρέπει να τα πλύνετε προσεκτικά για να φύγουν τυχόν στίγματα.
Διαδικασία βρασμού
Αφού έχετε βάλει από το βράδυ τα κρεμμυδόφυλλα στο νερό, την επόμενη ημέρα ξεκινάτε το βρασμό σε δυνατή φωτιά. Μέσα στην κατσαρόλα βάζετε μπόλικο ξύδι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά που αναγράφονται παραπάνω:
Το ριζάρι, τα ξύλα της κανέλας, το αλάτι και αν έχετε και τα υπόλοιπα υλικά. Σε περίπτωση που δεν έχετε ριζάρι ή κανέλα, ακόμα το κρεμμυδόφυλλο (πάντα μουλιασμένο από το βράδυ) θα βάψει τα αυγά σας.
Θα βράσετε σε δυνατή φωτιά για περίπου ένα τέταρτο. Θα χαμηλώσετε και θα βάλετε μέσα ένα ένα τα αυγά με μια κουτάλα τρυπητή.
Θα δυναμώσετε ξανά για ένα 5λεπτο και στη συνέχεια για δέκα λεπτά ακόμα θα βράσετε σε χαμηλή φωτιά για να μην σπάσουν τα αυγά σας.
Θα τα βγάλετε και θα αφήσετε να κρυώσουν καλά και θα τα αλείψετε με λάδι για γυάλισμα. Αν τα έχετε διακοσμήσει , θα κάνετε το ίδιο αφαιρώντας το καλσόν. Το αυγό σας θα έχει πάνω το σχέδιο που το έχετε βάλει νωρίτερα!
Διαδικασία διακόσμησης.
Θα βάλετε πάνω στο αυγό το φυτό σας και θα το τυλίξετε με το καλσόν και θα το δέσετε με μια κλωστή.
Τώρα είναι έτοιμο για βράσιμο!
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!
*Η εκδήλωση διοργανώθηκε το 1993 στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και τους Ηλικιωμένους Εθελοντές Συμβούλους Υγιεινής Διατροφής του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ- Α.Π.Η. 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Δημητρίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου